Dánsko

Dánsko

Do Kodaně

Lodí jsem přijel do Helsingoru, který se na rozdíl od švédské strany pyšní mohutnou pevností. Cestou přes jih Švédska postupně mizely severské dřevěné domky a nahrazovaly je hrázděné a cihlové a tady v Dánsku se tenhle hanzovní styl projevuje naplno. Hned v Helsingoru je kromě pevnosti krásně zachované poměrně rozsáhlé staré město se spoustou takových středověkých domků – to ve Skandinávii nebylo. Naopak v Dánsku je centrum se zachovalými a opravenými historickými domky v každém městečku a vesnici.

Další, co tu mají, je infrastruktura pro cyklisty ještě vychytanější než ve Skandinávii. Do obytných čtvrtí se tu člověk autem dostane jen z jedné strany, ale pěšky a na kole ze všech stran, navíc po cyklostezkách, které cyklistu samy pohodlně provedou přes všechny křižovatky. Takže jednak je v obytné čtvrti krásně klid a jednak tu na kole tu jezdí všichni – od sportovců na silničních kolech přes důchodce s nákupem až po rodiče, co mezi předním kolem a řidítky vezou vanu se čtyřmi dětmi.

Jednou takhle pro cyklisty připravenou silnicí, po rovině, přímo po pobřeží, jsem jel celou cestu do Kodaně. Moře s výhledem do Švédska na jedné straně, ty pěkné domky a vily na druhé, do toho se opírá letní sluníčko – to pak takové místo Dánům člověk závidí. Vzhledem k počasí jsem pod Kodaní vždy odpoledne zaparkoval u moře, abych se taky trochu pověnoval té správné dovolenkové aktivitě – povalování se na pláži a plácání ve slané vodě. Moře bylo teplé, s písčitým dnem, jen se tu v úžině člověk na většině míst trochu napochoduje od břehu, než se může věnovat tomu vodnímu plácání se.

Z Kodaně

Z Kodaně pokračoval stejný postup: podél pobřeží kupředu jen zvolna s koupacími přestávkami. Písčité pláže se tu střídají s křídovými útesy, pobřežní silničky spojují jen malé vesničky a osady kde se střídají bílé, žluté a červené hrázděné domky pod doškovými střechami a za živými ploty. Na jihu pak navíc velká část cesy vede příjemně stinným hájem, kde koruny stromů sahají akorát k pláži. Takhle zadem jsem dojel až na nejjižnější špičku Dánska, Gedser Odde, oddělující Fehmarnský průliv pod Dánskem od Baltu. Odtud už je vidět německé větrníky a odtud jsem taky opět lodí vyplul do Rostocku.