Litva

Litva

Vilnius

Hned za hranicí je znát opravdu výrazně hustší osídlení a jen kousek od hranice je Vilnius, živé a útulné město se spoustou památek. Ta krátká vzdálenost krásně zvýrazní neuvěřitelný kontrast v atmosféře města proti Bělorusku, kde je vše sovětsky monumentální a z historie přežilo válku jen málo.

Nejprv jsem přijel do čtvrti Užupis, což je původně chudé, ještě dříve židovské předměstí a nyní hlavní bohémsko-turistické centrum. Pak jsem si odskočil na vodní hrad Trakai, stojící na ostrově uprostřed jezera opět s krásně čistou vodou, ze všech stran obklopen dalšími ostrovy a dalšími jezery. A nakonec jsem se ještě vrátil do starého města Vilniusu.



Jezera na východě

Z Vilniusu jsem se stočil na severovýchod a projel přes vesnice a malá městečka, z nichž v každém druhém je zámeček, do parku Aukštaitijos. Ať už v parku, nebo za ním, je to podobné: spousta jezer a všude tak čistá voda, ideální na koupání po cyklistickém výletě. Ještě zajímavější než na kole by bylo si park projet přes všechna propojená jezera na lodičce – ty si sem pro ten účel vozí místní turisti.

A jak už začíná být na tomhle výletě tradicí, to největší čisté jezero je chladící pro místní jadernou elektrárnu.