Černé moře

Černé moře

Příjezd k moři

Na jihovýchodním cípu moldavské hranice se Dněstr rozlévá do široké zátoky, která tak odřezává jižní cíp Ukrajiny kolem Izmailu od zbytku země. Od moře je ale tahle zátoka oddělená úzkou kosou, která je tak jedinou vnitrozemskou spojkou do zbytku Ukrajiny. Na téhle jihozápadní straně do zátoky spadají rozeklané valy a zářezy, takové hliněné fjordy. Panuje tu venkovský klid stranou od všeho a podle toho, co všechno je tu vidět a slyšet, oblast buď je nebo by měla být nějakou ptačí rezervací.

V Bilhorodu-Dněstrovském Moldavci postavili a Turci rozšířili mohutnou pevnost tyčící se nad zálivem a strážící přístup přes Dněstr do celé oblasti.

V Zátoce s velkým Z jsem dorazil k opravdovému moři, na tomhle kole čtvrtému. Tím jsem se konečně zařadil mezi běžné dovolenkáře a pro tento výlet si splnil typický dovolenkový itinerář: nejprv v Karpatech sníh na horách, teď ráchání v moři. Pobřeží v městě Zátoka a celou délku kosy pokrývají plážové resorty, ale je tu vidět, že prázdniny tu dětem začínají až koncem měsíce – teď tu kromě mne byli jen dělníci dokončující přípravy.

Písečná kosa propojující Ukrajinu je v nejužším místě jen asi 60 metrů široká. A v místě, kde se Dněstr vlévá do moře, je spojnice ještě užší, tvořená jediným mostem, který se uprostřed i s železničním svrškem a dvěma vozovkami zvedá. Ale když jsem si chtěl most vyfotit, vyběhl na mě z budky samopalník a domlouval mi, že fotit takové strategické objekty je zabroněno a je za to štráf. Ale jestli tak tajný most chcete vidět ze všech stran, stačí hodit do vyhledávače „Міст через Лиман в Затоке“.

Oděsa

V porovnání s průmyslově-přístavním okolím, jako Čornomorsk, působí Oděsa vysloveně noblesně: bulváry klasicistního střihu, celé město lemované poklidným parkem (cesta jeho středem se dokonce i jmenuje Zdravotní), který odděluje ruch města od písečných pláží. Oproti Zátoce to tady žije i mimo hlavní sezónu, bulváry jsou lemované restauracemi a obchody na úrovni, na jakou jsem tu na Ukrajině narazil poprvé (a to úměrně platí i o cenách…). No a to moře, nedivím se, že ho Jára Cimrman chtěl i do Prahy…

Škoda jen, že oproti situaci jen před pár lety se díky Putinovi a Erdoğanovi nedá bezstarostně jet podél pobřeží pořád dál. Tak pomalu otáčím řidítka od moře.