Znovu moře

Znovu moře

Moře

Z Pisy je to jen kousek k moři, tentokrát Tyrhénskému. Branou k moři je tu přístav Viareggio, kde kotví malé loďky i obří jachty, které tu mají i svůj servis. Za Viareggiem je pak následuje další 30 km úsek nepřerušené masové turistiky. Koupat se tu dá, to je asi vše, co se o tom dá říct.

Ale po nudných 30 km to začne být zajímavější: „za skálou“ je schovaný krásný záliv s velkým přístavem La Spezia. A komu by to nestačilo, stačí dojet na konec mysu tvořící opačnou stranu zálivu, do městečka Porto Venere. A tam je všechno: městečko s úzkými romantickými uličkami, loďky v přístavu, tyčící se mys působící jako konec světa, dál už je na všechny strany jen moře… Dál už se jet ani jít nedá, tak se obracím zpět a moře měním za kopce.

A hory

Moře je tu od zbytku Itálie oddělené hradbou Apenin, tak nezbývá, než vydat se do kopce směr Parma. Přes Apeniny přejíždím průsmykem Passo della Cisa (1040 m), po průmyslové nížině a rušném pobřeží je to zas místo s jen pár vesničkami a spoustou výhledů na vápencové kopce a rokle.